Sisältöön »
 


 

Viisi syytä lajitella biojätettä

     

#1 Teet maailmasta kestävämmän

Erottelemalla biojätteen sekajätteestä edistät EU:n kiertotaloustavoitteita ja vähennät ilmastonmuutosta. Samalla vähennät jätevoimalaitoksissa poltettavan jätteen määrää ja edistät ravinteiden kiertokulkua sekä hyötykäyttöä. Tiesitkö, että kolmannes kotitalouden jätteistä on biojätettä? Se on kodin selvästi suurin yksittäinen jätelaji.

     

#2 Biojätteestä tehdään uusiutuvaa energiaa ja multaa

Tuotat raaka-ainetta biokaasuntuotantoon, josta saadaan uusiutuvaa liikennepolttoainetta. Biokaasua voidaan käyttää myös lämmityksessä ja tuotantotehtaiden energiana. Biokaasun tuotannosta syntyvä mädätejäännös puolestaan voidaan hyödyntää maanparannusaineena perinteisten lannoitteiden sijaan. Biojäte voidaan kompostoida myös suoraan mullaksi, jossa kasvaa uutta raaka-ainetta ruokapöytään.

     

#3 Kerää keräämällä ihailua asuinalueellasi

Kierrättäminen on paitsi trendikästä, mutta myös ainoa keino maapallomme kantokyvyn säilyttämiseksi. Siksi yhä useampi miettii nyt omia kulutustottumuksiaan ja valintojaan. Biojätteen erilliskeräyksen aloittaminen on yksi helpoimpia keinoja, jolla voit pienentää omaa ekologista jalanjälkeäsi ja samalla kerätä ihailua asuinalueellasi. Jonkun on oltava se ensimmäinen rohkea ja näytettävä mallia!

#4 Biojäte on halvempaa kuin sekajäte   

Erilliskeräämällä tai kompostoimalla biojätteen voit hakea sekajäteastiallesi tyhjennysvälin pidennystä. Tällöin myös sekajätelaskusi pienenee. Tyhjennysväli voi olla 4 viikkoa tai enimmillään 8 viikkoa. Lajittelemalla kaikki hyötyjätteet kierrätyspisteisiin vähennät sekajäteastiaan laitettavan jätteen määrää.

Uudet biojätekeräysastiat ovat hyvin ilmastoituja. Kuivuessaan biojäte vähentää keräyksen hajuhaittoja. Ilmastoitujen astioiden tyhjennysväli voi olla ympäri vuoden 4 viikkoa. Voit itse laskea säästömahdollisuuden omalla kohdallasi. Tarkasta sekajäteastian tyhjennyshinta jätelaskulta ja arvioi omalle kiinteistölle pisin mahdollinen tyhjennysväli. 

Jäteastioiden tyhjennysvälin pidennyshakemukset lähetetään lautakunnalle ja sen voi täyttää jätelautakunnan sivuilla.

     

#5 Kerääminen yhdessä on kivembaa  

Biokimppa on mahdollisuus tehdä hyvää yhdessä. Keräät biojätettä sitten omaan bioastiaan, kompostoriin tai yhdessä naapurien kanssa, tärkeintä on, että olet bioneerien riveissä. Ja kuka tietää, ehkä yhteisen asian ansiosta tutustut myös naapureihisi paremmin? 

 

Viisi syytä lajitella biojätettä

 

Kompostointi

Tiesitkö, että biojätteen erilliskeräyksen vaihtoehtona on kompostointi? Ja kuten biojäteastia, myös kompostori voi olla asuinalueen yhteinen? Kompostoimalla biojätteet on myös mahdollista hakea jätelautakunnalta sekajätteen tyhjennysvälin pidennystä.

Kompostorin tulee olla haittaeläinsuojattu ja lämpöeristetty. LHJ:lta on mahdollista tilata kompostointi-oppaita tai niitä voi tulostaa myös itse.

Sopii kompostoitavaksi

Ei sovi kompostoitavaksi

kasvisten ja hedelmien kuoret ja tähteetimurin pölypussit
ruuantähteet ja pilaantuneet elintarvikkeettupakantumpit ja tuhka
munankuoret ja pahviset munakennotmaito- ja mehutölkit
kalanperkeettekstiili, kumi, nahka
teepussit ja kahvinsuodatinpussitmuovi, lasi, metalli
talouspaperivaaralliset jätteet
puutarhajätteet ja kukkamultaviili- ja jugurttipurkit
kotieläinten häkkien siivousjätteetsuuret määrät paperia
 

Minusta tulee isona kaasua

 

Lajitteluohjeet  

Biojätteet käsitellään biokaasulaitoksessa, joten biojätteeksi kelpaa kaikki orgaaninen aines. Biojätteeseen ei kuitenkaan saa laittaa puuperäistä jätettä, koska suuren ligniinipitoisuuden vuoksi puusta ei voi normaalissa mädätysprosessissa jalostaa biokaasua. Kovat esineet, kuten oksat ja risut aiheuttavat ongelmia prosessissa.

 

Biojätteeseen lajitellaan:

 • Lihan ja kalanperkeet
 • Pienet luut (esim. kanan)
 • Talouspaperit, käsipyyhkeet, servetit
 • Pilaantuneet hedelmät ja vihannekset 
 • Pahviset kennot (esim. munankenno)
 • Leivinpaperi ja voipaperi
 • Kahvin ja teen suodatinpussit 
 • Kuivat leivät ja leivonnaiset
 • Pilaantuneet einekset, jalosteet ja pakasteet
 • Jähmettynyt rasva (esim. kinkun paistorasva)
  • Vinkki: pakkaa keitonjämät, marjamäski ym. märkä biojäte maitotölkkiin ennen bioastiaan laittamista
     

Biojätteeseen ei saa laittaa:

 • Risuja/oksia
 • Haravointijätettä 
 • Nesteitä (esim. juokseva öljy)  
 • Keittoja, joissa on paljon nestettä 
 • Jäätä
 • Vahapintaista tai muovitettua paperia     
 • Muovia   
 • Isoja luita (esim. sika, riistaeläimet)
 • Koirankakkapusseja tai ulosteita
 • Kissanhiekkaa
     

Miten kerään biojätettä?

Pakkaa biojäte kuituiseen pussiin, kuten muovittomaan paperipussiin. Ilmastoitua astiaa käytettäessä käytä aina paperista pussia (esim. paperinen biopussi, sanomalehti tai muu kuitupakkaus), jotta biojäte pääsee kuivumaan.  Tavalliseen  biojäteastiaan voi asentaa myös suojasäkin. Biojäte kannattaa aina pakata, jotta astia pysyy siistinä.     

Tiesitkö, että sanomalehdestä voi taitella ekologisen ja ilmastoituun bioastiaan sopivan biojätepussin? Kurkkaa ohjeet LHJ:n biojäteoppaasta
tai YouTube -kanavalta.

Huom. Varsinkin pakkasten aikaan biojäte on hyvä jäähdyttää ennen astiaan laittoa, jotta biojäte ei jäädy kiinni astiaan. Jäätynyttä astiaa ei voida tyhjentää.

 

Musta tulee multaa!

 

Täytä lomake keräykseen liittymiseksi

 
Kiitos liittymisestäsi. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.
Lomaketta ei lähetetty. Täytä kaikki pakolliset (*) kentät!
Sähköpostiosoite ei ole oikeassa muodossa!


1. Asiakastiedot


2. Kiinteistötiedot


Kimpan jäsenet+ Lisää kimppalainen

2. Biojätekeräyksen tiedot *3. Biojätekeräyksen tiedot

3.1. Astian hankinta *


3.2.2.1. Astian koko **HUOM! Merkitse astian koko vaikka hankkisit sen itse.

3.3.2.2. Suojasäkin asentaminen *


3.4.2.3. Astian toimitus *
3.5.2.4. Tyhjennys

Pyörällisten biojäteastioiden normaali tyhjennysväli on kerran viikossa. Talviaikana loka-huhtikuussa tyhjennys on mahdollista tehdä kahden viikon välein. Ilmastoitujen astioiden tyhjennys voi olla 4 viikon välein ympäri vuoden.

Haluamme talviajan tyhjennyksenVahvistamme ilmoituksenne antamiinne yhteystietoihin. Haluan että minuun otetaan yhteyttä: *