Betoni- ja tiilijätettä otetaan vastaan Kiimassuon (Forssa) ja Hallavaaran jätekeskuksissa.
Betoni- ja tiilijätteelle löytyy oma lava lajittelualueelta.
Biojäte tulisi lajitella joko biojätteen keräysastiaan tai kodin omaan kompostoriin.
Biojätteelle on järjestettävä oma keräys viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöissä. Omakotitaloille ja alle 5 asunnon taloyhtiöille erilliskeräys on vapaaehtoista.
Pakkaa biojäte sanomalehteen, paperipussiin -tai pakettiin, kananmunakennoon tai ikkunattomaan kirjekuoreen ennen biojäteastiaan laittamista. Biojätteen pakkaamista biohajoavaan muovipussiin tulee välttää, koska ne saattavat aiheuttaa ongelmia biokaasulaitoksen käsittelylinjastossa.
Alta voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Jos puujätteelle ei ole asemalla omaa lavaa, voi energiajätteeseen laitta myös:
Muovilaatujen merkintä perustuu EU-asetukseen. Merkkinä käytetään kansainvälistä kierrätysmerkkiä, jonka sisällä on muovilaadun numero ja lyhenne. Useimmat muovilajit soveltuvat energiajätteen keräykseen, alla esimerkkinä poikkeus (PVC). Tarkempaa tietoa eri muovilaaduista ja niiden merkinnöistä löydät Uusiomuovi Oy:n sivuilta: Muovien materiaalimerkit
Polyvinyylikloridi (PVC)
PVC ei sovellu energiajätteeseen tai muovipakkausten keräykseen, vaan se tulee lajitella aina sekajätteeseen.
PVC:tä sisältäviä tuotteita voivat olla esim. Putket ja letkut, viemäriputket, lattiapäällysteet (vinyylimatot), listat ja ikkunankarmit, kattokourut, vinyylitapetit, sähköjohtojen ja kaapeleiden päällysmuovit, piirtoheitinkalvot, kontaktimuovi ja muovitaskut, muoviset mapit ja kansiot, pressut, muoviritilät, syvävedetyt myyntipakkaukset (esim. lelujen), pankki- ja luottokortit, tekonahka, monet muovitetut kankaat (suihkuverhot), sadevaatteet ja saappaat, suojakäsineet, monet lelut, CD-levyjen, C- ja VHS-kasettien kannet ja kotelot, äänilevyt ja kasetit.
Tästä voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Erityisjätteellä tarkoitetaan jätettä, joka vaatii keräyksen, kuljetuksen tai käsittelyn aikana erityistoimia, kuten välitöntä peittämistä kaatopaikalla. Erityisjäte ei tarkoita vaarallista jätettä. Läjitettävä lietemäinen jäte, asbestipitoinen jäte, tulipalojätteet, öljytuhkat sekä suuret esineet (yli 2m3) käsitellään erityisjätteenä. Erityisjätteen tuomisesta on ilmoitettava etukäteen jätehuoltoyhtiölle - poikkeuksena pienet asbestimäärät.
Asbestipitoinen jäte haitallista terveydelle. Asbestia sisältävien rakenteiden purku on luvanvaraista ammattilaisten tekemää työtä. Kysy tarvittaessa lisätietoa kunnan rakennusvalvonnasta. Asbestipitoisia jätteitä ovat esimerkiksi:
Asbestipitoisia jätteitä otetaan vastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa. Pieniä eriä asbestia sisältäviä jätteitä otetaan vastaan kaikilla jäteasemilla paitsi Huittisissa. Jätteiden tulee olla ilmatiiviisti ja hyvin pakattuja. Lisätietoa asbestista
Ota yhteyttä jätehuoltoyhtiöön ennen maa-alueen puhdistamista. Oikeat toimenpiteet määritellään pilaantuneen maan laadun ja määrän perusteella tapauskohtaisesti. Pilaantuneista maa-aineksista vastaa Suomen erityisjäte.
Yhteydenotot: Pasi Virtanen 040 587 1675
Pilaantunutta maata voi esiintyä:
Kotitalouksissa syntyvät pienet erät voi toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin, joita ovat Ekotekopisteet ja Jäteasemat. Oman öljyastian voi tyhjentää säiliöön Kiimassuon ja Hallavaaran jätekeskuksissa. Oma astia on mahdollista saada takaisin myös muilla asemilla, mikäli asemien säiliöt eivät ole täynnä.
Tynnyreiden tyhjentäminen on ilmaista Forssan ja Hallavaaran jätekeskuksissa, muualla peritään 31 euron tyhennysmaksu. Tynnyreitä ei vastaanoteta Huittisten ja Punkalaitumen jäteasemilla.
Lassila & Tikanoja Oyj on Ympäristöministeriön kumppani valtakunnallisessa öljyjätteen keräyksessä.
Tilaa öljyjätteen noudot suoraan L&T:ltä numerosta 010 636 6031 tai sähköpostiosoitteesta oil@lassila-tikanoja.fi
Käytetyt, hyvälaatuiset jäteöljyt (öljyn vesipitoisuuden ollessa alle 10 %) noudetaan veloituksetta ilman käsittelymaksuja, kun noudettava määrä on vähintään 800 litraa. Öljyn pitää olla pumpattavissa ja sen lähettyville pitää olla mahdollista ajaa säiliöautolla. Lisäksi jätteen tulee olla pakattuna vähintään 200 litran pakkauksiin. L&T huolehtii yritysten öljyjätteen noudoista myös sopimuksen mukaan siirtoasiakirjan.
Käytetyt öljyt saadaan puhdistettua prosessissa, kunhan laaduiltaan erilaiset jäteöljyt pidetään toisistaan erillään jätteen syntypaikalta lähtien. Käytetyt öljyt lajitellaan seuraavasti:
1. Mustat jäteöljyt eli moottoreista syntyneet jäteöljyt
2. Kirkkaat jäteöljyt eli noettomat voiteluöljyt, kuten hydrauliikka-, vaihteisto-, kiertovoitelu-, kompressori-, voimansiirto-, turbiini- ja muuntajaöljyt
3. Kasviöljyt (Pienet määrät voi imeyttää paperiin ja lajitella biojätteeseen)
Nykyisin käytetyt voiteluöljyt voidaan puhdistaa ja kierrättää uudelleen. L&T:n osalta Suomessa voiteluöljyt puhdistetaan eli uudistetaan Haminassa regenerointilaitoksella. Öljyn kierrätysmahdollisuus on hyvä, kunhan se saadaan kerättyä talteen ohjeiden mukaan.
Haminan laitoksella öljy jalostuu uusioraaka-aineiksi. Öljyjätteestä jalostetaan perusöljyä, joka voidaan hyödyntää voiteluaineiden valmistuksessa. Epäpuhtaudet poistetaan jätteestä tislaamalla sekä erottelemalla, ja yli 90 prosenttia öljyjätteestä voidaan käyttää uudelleen puhtaana raaka-aineena.
Suurempien taajamien kierrätyspisteillä on kartonkimateriaaleille oma astiansa. Keräysohjeet voivat vaihdella pisteestä toiseen, joten noudata oman kierrätyspisteesi ohjeita. Kodin keräyskartongit ja pahvit voi tuoda myös maksutta jäteasemille. Mikäli kierrätyspistettä ei ole lähellä, voit laittaa pahvin sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Myös suuremmissa taloyhtiöissä on keräyskartongille oma astiansa.
Keräyskartongin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoi Encore Ympäristöpalvelut Oy.
Muistathan litistää aaltopahvilaatikot jo kotona valmiiksi.
Muistathan huuhdella ja valuttaa likaiset nestepakkaukset. Pakkauksien taittelu litteiksi ja sisäkkäin pakkaaminen säästää tilaa myös kotona.
Niittejä, paperiliittimiä tai pahvilaatikoiden pakkausteippejä ei tarvitse poistaa.
Alta voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Lain mukaan kuivakäymälän ja käymäläjätekompostin on oltava tiiviillä pohjalla, eikä käymälästä saa valua nestettä maahan. Käymälöiden ilmanvaihto tulee järjestää niin, ettei lähiympäristölle aiheudu haittaa. Kaikissa käymälöissä pitää olla käsienpesumahdollisuus. Käsittelemätöntä käymäläjätettä ei lain mukaan saa haudata maahan!
Kuivakäymälästä tyhjennettävä käymäläjäte voi olla vain osittain kompostoitunutta, kuivattua tai jopa pakastettua - tällöin se täytyy jälkikompostoida. Kiinteää kompostijätettä tulisi jälkikompostoida vähintään vuosi. Käymäläjätteet (kompostikäymälä, pakastava) tulee kompostoida kotikompostorissa. Jos kompostointi ei ole mahdollista, voi pienen määrän käymäläjätettä laittaa hyvin suljetussa ja tiiviissä pussissa sekajätteeseen. Polttavan kuivakäymälän tuhkan voi käyttää puutarhalannoitteena.
Erilleen kerättyä virtsaa voi hyödyntää jo noin kuukauden säilytyksen jälkeen omalla tontillaan sopivasti laimennettuna. Käymäläjätteiden kompostoinnissa voidaan noudattaa pääosin yleisiä kompostointiohjeita, joita löydät esimerkiksi kompostointioppaastamme.
Jälkikompostoimalla jätteestä saadaan erinomaista maanparannusainetta, jota kannattaa ensisijaisesti hyödyntää omassa puutarhassaan. Mikäli kompostimullan käyttö puutarhassa ei onnistu, tiedustele muita käsittelyvaihtoehtoja kuntasi ympäristönsuojeluviranomaiselta. Tämän lisäksi lietekaivoja tyhjentäviltä kuljetusyrityksiltä voi kysellä tyhjennysvaihtoehtoja.
Muistathan, että kemiallista käymäläjätettä, jossa on bakteereja tappavaa nestettä, ei saa missään nimessä laittaa kotikompostiin, luontoon eikä vesistöön. Tällainen käymäläjäte on aina vietävä käsiteltäväksi.
Myös käymäläjätteen kompostoinnissa pätevät samat periaatteet kuin talousjätteen kompostoinnissa. Talousjätteeseen verrattuna käymäläjäte kompostoituu matalammassa lämpötilassa. Jos käymäläjätteeseen ei ole sekoitettu kuiviketta käytön aikana, on se tehtävä kompostoitaessa.
Käymälässä olevan säiliön pohjalle laitetaan esim. turpeen ja karkean seosaineen sekoitusta ja käyttövaiheen aikana jokaisen käynnin jälkeen lisätään kuiviketta. Tärkeää on huolehtia, että suotoneste ei pääse valumaan maaperään. Jos käytön aikana ilmenee hajuhaittoja, syynä on liian vähäisen seosaineen käyttö. Seosaine imee liian nesteen itseensä ja kuohkeuttaa massaa. Kuiviketta ei kannata kuitenkaan käyttää liikaa, jotta se ei turhaan täytä säiliötä. Suositus on noin 1-3 dl käyntikerran jälkeen. Myös käymälöiden mukana tulevia suosituksia seosaineen määrästä kannattaa noudattaa.
Säiliössä olevaa kompostia voi kastella, jos massa kuivuu liikaa. Kääntämistä käymäläjätekomposti ei juurikaan tarvitse.
Kompostikäymälöissä jätteen käsittely tapahtuu säiliössä, josta jäte siirretään jälkikompostiin. Käymäläjätekompostin kuuman vaiheen tulisi sijoittua kesään, jolloin massan lämpötila varmimmin nousee yli 50 asteen ja suolistoperäiset taudinaiheuttajat tuhoutuvat.
Lamppuja ja polttimoita on olemassa kymmeniä erilaisia, ja niiden kierrätysohjeet vaihtelevat sen mukaan millä tekniikalla valaisin toimii. Pääsääntöisesti kaikki energiansäästölamput ja loisteputkilamput kuuluvat vaarallisiin jätteisiin, hehku- ja halogeenilamput taas sekajätteeseen.
Elohopealamput murskataan käsittelylaitoksessa tiivissä kammiossa, ja niissä olevat kaasut sekä yhdisteet otetaan talteen. Murskasta erotellaan lasi sekä metalli- ja muoviosat.
Kuumasta lampusta vapautuu pieni määrä elohopeakaasua, joten tila jossa lamppu on hajonnut tulee tuulettaa hyvin.
Kerää lasinsirut ja muut osat esimerkiksi paperin tai pahvin avulla ja laita jätteet kannelliseen lasi- tai muovipurkkiin. Pyyhi sen jälkeen lattia märällä rätillä. Laita myös rätti purkkiin, sulje purkki ja merkitse kirjoittamalla purkkiin esimerkiksi ”voi sisältää energiansäästölampusta peräisin olevaa elohopeaa”. Vie purkki vaarallisenjätteen keräyspisteeseen. Älä käytä pölynimuria.
Yksittäisen kylmän lampun rikkoutuminen ei aiheuta terveyshaittaa. Kun kylmä lamppu särkyy, elohopea säilyy lasin pintaan tarttuneina pisaroina, amalgaamina tai elohopea/rautakerroksena lasipalasissa, mutta ei leviä huoneeseen elohopeahöyrynä.
Mitä jätettä: sekajäte
Minne voin viedä: kodin sekajäteastia, jäteasema
Mitä jätettä: vaarallinen jäte
Minne voin viedä: jäteasema, ekotekopiste, ekotekotempaus, lamppuja myyvät kaupat,
rikkinäiset sekajätettä
Mitä jätettä:
halogeenilamput: sekajäte
ksenonit: vaarallinen jäte.
Minne voin viedä: kodin sekajäteastia, jäteasema
Mitä jätettä: vaarallinen jäte
Minne voin viedä: jäteasema, ekotekopiste, ekotekotempa, rikkinäiset sekajätettä.
Alle 25cm käyvät kaupan palautuspisteeseen. Kysy kauppiaalta pidempien putkien palautuksesta.
Mitä jätettä: vaarallinen jäte
Minne voin viedä: jäteasema, ekotekopiste, ekotekotempaus.
Alle 25cm käyvät kaupan palautuspisteeseen. Kysy kauppiaalta pidempien putkien palautuksesta.
Mitä jätettä: sähkö- ja elektroniikkaromu
Minne voin viedä: jäteasema, ekotekopiste, ekotekotempaus.
Alle 25cm käyvät kaupan palautuspisteeseen. Kysy kauppiaalta pidempien putkien palautuksesta
Mitä jätettä: vaarallinen jäte
Minne voin viedä: jäteasemat, ekotekopisteet, ekotekotempaus
Asemalla lajitellaan samaan astiaan energiansäästölamppujen kanssa.
Mitä jätettä: sähkö- ja elektroniikkaromu
Minne voin viedä: jäteasemat
Mitä jätettä: sähkö- ja elektroniikkaromu
Minne voin viedä: jäteasemat
Mitä jätettä: sekajäte
Minne voin viedä: kodin sekajäteastia, jäteasema
Lasinkeräykseen: lasipullot ja -purkit.
Jäteasemalle: ikkuna- ja tuulilasi. (Tuulilasit otetaan vastaan sekajätteen hinnalla.)
Etikettejä ja metallikauluksia ei tarvitse poistaa.
Alta voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Kiinteistön jätevedet täytyy käsitellä asianmukaisesti. Käsittely kannattaa, sillä sen ansiosta talousvesikaivon vesi pysyy puhtaana, kuormitus vesistöihin vähenee ja vesistöjen virkistyskäyttömahdollisuudetkin paranevat. Haja-asutusalueelta tulevat jätevedet likaavat enimmäkseen ihmisen omaa lähiympäristöä.
Kiinteistön jätevesien käsittelystä saat lisätietoa esimerkiksi Ympäristöhallinnon verkkosivuilta: Kiinteistön jätevesien käsittely. Jätevesineuvontaa saa alueellamme asuinpaikkakunnan mukaan Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykseltä KVVY, Valonialta sekä Pyhäjärvi-instituutista.
Kiinteistön omistaja on velvollinen järjestämään jätevesien asianmukaisen käsittelyn. LHJ:n alueen sako- ja umpikaivon/säiliön tai pienpuhdistamojen lietetilojen tyhjennyksiä suorittavat jätteenkuljetusyrittäjät löytyvät linkin takaa: Jätteenkuljetusyrittäjät.
Vaikka lääke vanhenee ja heikkenee teholtaan tai pilaantuu, sen vaikuttavat ainesosat eivät silti häviä tabletista tai liuoksesta mihinkään.
Vanhentuneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä. Ne voidaan palauttaa maksutta apteekkiin.
Noudata seuraavia ohjeita:
Lääkekaappi kannattaa siivota kerran vuodessa. Muista myös kesämökkien ja ensiapupakkausten lääkkeiden tarkistus. Sen lisäksi, että tarkistaa lääkkeiden päiväykset, kannattaa tarkistaa, että lääke on säilytetty oikein. Monet lääkkeet ovat herkkiä kosteudelle, valolle tai väärälle lämpötilalle ja väärä säilytys aiheuttaa lääkkeen ennenaikaisen vanhenemisen. Tarkista myös nestemäisten lääkkeiden säilyvyys käyttöohjeista. Monet lääkkeet säilyvät pitkään avaamattomina, mutta avattuina vain kuukauden.
Maa- ja kiviaineskuormia otetaan vastaan Kiimassuon ja Hallavaaran jätekeskuksissa. Suurien kuormien kohdalla ota etukäteen yhteys jäteasemaan. Jätesemalla maa- ja kiviainekselle löytyy oma siirtolava.
Pienet metalliesineet, kuten kattilat, säilykepurkit ym. voit viedä maksutta kierrätyspisteelle tai jäteasemalle. Suuremmat metalliesineet ja romuerät voit toimittaa maksutta jäteasemalle.
Forssan jätekeskuksesta löytyy myös oma lajittelu alumiinille ja kuparille.
Sähkö- ja elektroniikkaromun otetaan vastaan jäteasemilla ilmaiseksi.
Romuautojen viralliset vastaanottopaikat löytää esim. Suomen Autokierrätys Oy:n kautta.
Alta voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia
Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.
Tuo vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, öljyt, lääkkeet, hiuslakka) jäteasemille, jossa ne otetaan vastaan vaarallisena jätteenä.
Pitääkö korkit ja kannet irrottaa?
Korkit, kannet ja vastaavat pitää irrottaa ja pistää keräysastiaan erikseen. Korkit ja kannet ovat usein eri muovia kuin muu pakkaus.
Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Jos esimerkiksi vuoka ja kansikalvo ovat eri muovia ja kiinni toisissaan, niin lukulaite tunnistaa vain toisen. Osa pakkauksesta joutuu siten väärään ryhmään, mikä voi merkittävästi haitata kierrätystä. Muutkin irtoavat osat kuten pesuainepullon pumppuosa on hyvä pistää keräykseen erillään.
Lisätietoa muovien lajittelusta:
Lähimmät muovinkeräyspisteet löydät täältä: Kierrätys.info
Tulostettava lajitteluohje: Muovipakkaukset
Kierrätyspisteeseen, taloyhtiön keräysastiaan tai jäteasemille.
Paperin kerääminen kuuluu tuottajavastuun alaisuuteen ja keräystä koordinoivat Encore Ympäristöpalvelut Oy sekä Suomen Keräystuote Oy. Myös usean LHJ:n kierrätyspisteen yhteydessä on keräyspaperiastia. Tarkista kierrätys.infosta, mikä on lähinnä sinua.
Tästä voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Paristot ja pienakut otetaan vastaan maksutta kaupoissa ja kioskeissa. Ne voi jättää kaupoissa niille tarkoitettuun punaiseen keräysastiaan. Kysy kaupan henkilökunnalta apua, jollet löydä paristoille keräysastiaa! Ennen keräysastiaan laittamista tulee paristojen ja akkujen navat teipata.
Paristot ja akut kuuluvat tuottajavastuun piiriin ja keräyksestä vastaa Recser Oy. Keräyspisteitä on kaikkiaan yli 13 000. Paristoja otetaan vastaan myös LHJ:n kaikilla jäteasemilla.
Paristot ja akut sisältävät haitallisia aineita, eikä niitä saa laittaa sekajäteastiaan. Ajoneuvojen akut voi tuoda jäteasemille vaarallisen jätteen keräykseen.
Lisää ohjeita paristojen ja akkujen kierrätykseen löytyy Recserin sivuilta.
Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten:
Pakkaa suljettuun muovipussiin. Pakkaamattomat tekstiilit otetaan vastaan seka- tai energiajätteenä ja niistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu.
Alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja tai kenkiä eikä kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Kosteat, homeiset, tekstiilituholaisia sisältävät tai vahvasti haisevat tekstiilit saattavat pilata koko keräyserän. Lajittele nämä jätteet seka- tai energiajätteeseen.
Vinkki: Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin. Paikkaamalla vanhoja vaatteita ja suosimalla käytettyjä edistät kiertotaloutta ja pienennät omaa ympäristökuormaasi.
Lisätietoja poistotekstiileistä ja niiden hyödynnyksestä: Poistotekstiilit
Lataa tästä tulostettava lajittelutarra tai tilaa säänkestävät lajittelutaulut neuvonnasta:
Puutarhajätteellä tarkoitetaan risuja ja oksia sekä haravointijätettä. Pihaa siivotessa puutarhajäte kannattaa lastata esimerkiksi peräkärryyn niin, että lehdet ja ruoho ovat alimmaisina ja oksat päällimmäisinä. Ne kerätään asemilla erillisille lavoille, joten erikseen pakkaamalla purkaminen on helpompaa.
Jäteasemille tuotu puutarhajäte kompostoidaan ja hyödynnetään maanrakennuksessa.
Puutarhajätteet voi myös itse kompostoida. Kompostointia varten riittää eristämätön kompostori tai kehikko. Muistathan, että mikäli puutarhajätteen joukossa kompostoidaan biojätettä, tulee kompostorin olla taajama-alueella lämpöeristetty ja haja-asutusalueella haittaeläimiltä suojattu.
Joissakin kunnissa on myös oma vastaanotto puutarhajätteille.
Suuret kannot ovat sekajätettä, samoin todella paksut tukit ja pölkyt, ellei niitä ole halkaistu.
Mitä pienemmäksi saat rungon itse pilkottua, sen parempi!
Halot, klapit, kokonaiset oksat ja halkaistut/pilkotut rungon palat ovat energiajätettä.
Pienkuormat puhdasta puujätettä (esim. kuormalavoja ja käsittelemättömiä lautoja) otetaan vastaan maksutta Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa ja Hallavaaran jätekeskuksessa Säkylässä. Pientuojien sekapuu (esim. maalattua puuta) otetaan vastaan kaikilla jäteasemilla hintaan 3€/alkava m3. Isoja kuormia puujätettä voi tuoda vaa´allisille jäteasemille punnitusmaksun hinnalla.
Painekyllästettyä puuta otetaan vastaan kaikilla jäteasemilla Huittista lukuunottamatta. Kyllästettyä puuta voi tuoda maksutta alle kuution (1 m3) verran. Suuremmat määrät veloitetaan hinnaston mukaan. Katso lähin keräyspisteesi Kestopuuteollisuus ry:n sivuilta. Lisätietoa painekyllästetyn puun käytöstä ja rajoituksista saat täältä: Tukes
Yli 1 kuution (1 m3) kestopuueriä ottavat vastaan Kiimassuon (Forssa), Hallavaaran (Säkylä), Akaan, Loimaan ja Sastamalan jäteasemat. Someron, Urjalan ja Punkalaitumen asemat ottavat vastaan maksimissaan 1 kuution kestopuueriä.
Työmaalla on hyvä tehdä ennakkojärjestelyjä ennen rakennus- ja purkutöiden aloittamista. Huolehdi, että erilaisille jätteille on työmaalla riittävästi keräysvälineitä ja lajittelupaikkoja. Pidä erillään uudelleenkäytettävät materiaalit, hyötyjätteet, vaaralliset jätteet sekä energia- ja sekajätteet. Säilytä jätteet kuivina ja mahdollisimman puhtaina. Rakennusjätteestä on lajiteltava erikseen vaaralliset jätteet, kestopuu ja erityisjätteet kuten asbesti.
Useimmissa tapauksissa pienrakentajan käyttöön riittävät henkilöauton peräkärryt tai pakettiauto. Omatoimisuus mahdollistaa tarkemman lajittelun jo kiinteistöllä, jolloin jätettä syntyy useimmiten vähemmän. Jäteasemalla hyvin lastatut kuormat on helppo lajitella omille lavoilleen ja hyötykäyttöön.
Paikalliset kuljetusyrittäjät vuokraavat rakentajien käyttöön vaihtolavoja. Suojaa vaihtolava mahdollisuuksien mukaan lumi- ja vesisateelta, ettei kuormaan tule ylimääräistä painoa. Vaihtolavoja voi kysellä LHJ:n alueen Jätteenkuljetusyrittäjiltä.
LHJ:n Pärinäpalvelu mahdollistaa siivous- ja rakennus- ja remonttijätteiden materiaalihyötykäytön. Nouto tehdään paketti- tai kuorma-autolla. Noudon voi tilata myös vain yhdelle suurikokoiselle esineelle. Lisätietoja Pärinäpalvelusta
Vaaralliset jätteet, kestopuu sekä erityisjätteet kuten asebesti on aina lajiteltava erikseen.
Asemakohtaiset lajittelumahdollisuudet voit katsoa täältä: Asemat
Jätelaki velvoittaa renkaiden tuottajat - valmistajat, maahantuojat ja pinnoittajat - huolehtimaan siitä, että käytöstä poistuvat renkaat päätyvät hyötykäyttöön.
Vanteettomat renkaat voi tuoda maksutta kaikille jäteasemille.
Vanteellisista renkaista peritään koon mukaan, joko 5€ tai 12€ kpl
Romuautot kuuluvat tuottajavastuun alaisuuteen. Vastaanottoa, käsittelyä ja kierrätystä koordinoi Suomen Autokierrätys Oy.
Romuautojen vastaanottopisteet löytyvät Suomen Autonkierrätys Oy:n sivuilta tai Kuusakoski Oy:n NETitse -palvelun kautta. Kierrättäminen on viimeiselle omistajalle maksutonta.
Muistathan, että auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus (myös luovutusosa) on oltava mukana. Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto. Tämän vuoksi auton luovuttajan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Mikäli auton vie romutettavaksi muu kuin omistaja, hänellä on oltava valtakirja auton omistajalta.
Jos rekisterissä olevalla autolla ei ole papereita, vastaanottopiste tarkistaa tiedot Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista. Jos romuauton omistaja epäilee auton asiakirjojen olevan puutteelliset, kannattaa ottaa yhteyttä vastaanottopaikkaan ohjeiden saamiseksi.
Sekajäte on jätettä, josta on lajiteltu pois vaaralliset jätteet sekä kierrätykseen ja hyötykäyttöön kelpaavat jätteet.
Suuret jäte-erät ja esineet suursiivouksista, remonteista ja rakennustyömailta. Esimerkiksi:
Lajittelu kannattaa, sillä lajiteltujen hyötyjätteiden tuominen asemille on aina halvempaa kuin sekajätteen tuominen. Hyötyjätteiden lajitteleminen säästää myös ympäristöä ja luonnonvaroja.
Tästä voit ladata tulostettavat lajittelutarrat. Säänkestäviä versioita voi tilata myös neuvonnasta.
Lataa tulostettava A4-kokoinen lajitteluohje tästä.
Sähkö- ja eletroniikkalaitteiden valmistajille ja maahantuojille on säädetty velvollisuus huolehtia käytöstä poistuvien SER-laitteiden jätehuollosta. Asiakkaat voivat palauttaa vanhat laitteensa maksutta virallisiin vastaanottopaikkoihin, kuten LHJ:n jäteasemille.
Myös osa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä liikkeistä ottaa vastaan myös kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua. Vastaanotto on ilmaista pienille romuille, suuremmat otetaan vastaan usein uuden laitteen oston yhteydessä. Tiedustele liikkeestä tarkemmin.
Kaikki viralliset vastaanottopaikat löydät kartalta: kierrätys.info.
Yritysten ja julkishallinnon suurempien romuerien osalta pyydämme ottamaan yhteyttä neuvontaan tarkempia ohjeita varten: 03 424 2622 tai neuvonta(at)lhj.fi
SER-romu lajitellaan useimmiten asemalla neljään/viiteen eri konttiin:
LHJ:n toimialueella käytöstä poistetut sähkö- ja eletroniikkalaitteet käsitellään pääsääntöisesti LHJ Groupin tytäryrityksissä.
Voit lajitella tekstiilijätteen energia- tai sekajäteastiaan. Suuret määrät voi tuoda jäteasemalle suljetuissa pusseissa.
Kuivat, puhtaat ja käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paida, lakanat, pyhkeet ja pöytäliinat voi viedä myös poistotekstiilikeräykseen. Tarkempaa tietoa poistotekstiileiden keräyksestä: https://www.lhj.fi/kotitaloudet/jateasemat/poistotekstiili/
Vinkki: Suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet kannattaa entiseen tapaan joko myydä tarvitseville tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin. Paikkaamalla vanhoja vaatteita ja suosimalla käytettyjä edistät kiertotaloutta ja pienennät omaa ympäristökuormaasi.
Pistävää ja viiltävä jätettä, toiselta nimeltään tapaturmavaarallinen jäte, ovat mm. neulat, veitsenterät, lansetit ja vastaavat esineet, jotka voivat aiheuttaa pisto- tai viiltohaavan.
Pistävä ja viiltävä jäte tulee pakata syntypaikalla kestäviin muovisiin tai metallisiin astioihin, mieluiten tarkoitusta varten valmistettuihin turvallisuusstandardien mukaisiin astioihin. LHJ:n keräämä pistävä ja viiltävä jäte lähetetään suoja-astioissa polttolaitoksiin.
Biologinen jäte, toiselta nimeltään eettinen jäte, jaetaan tunnistettavaan ja ei-tunnistettavaan biologiseen jätteeseen.
Tunnistettavaan biologiseen jätteeseen kuuluvat selkeästi tunnistettavat ruumiinosat kuten amputoidut raajat ja sikiöt. Jätejae on pakattava kaksinkertaiseen muovipussiin ja merkittävä selkeästi. Jäte pitää säilyttää jäähdytetyssä varastossa. Tunnistettava biologinen jäte kuljetetaan nykyään suoraan polttolaitoksiin, koska jäteasemat eivät ota sitä vastaan.
Ei-tunnistettavaa biologista jätettä ovat muun muassa hyvin veriset hoito-välineet, kuten siteet, ja kudokset. Biologinen jäte tulee pakata punaiseen selkeästi merkittyyn muovipussiin. Jäte säilytetään tunnistettavan jätteen tavoin kylmiössä ja se toimitetaan poltettavaksi vaarallisen jätteen polttolaitokseen.
Tartuntavaaralliseksi aineeksi luokitellaan aineet, jotka sisältävät organismeja ja niiden toksiineja, jotka saattavat aiheuttaa sairauksia ihmisille tai muille eliöille. Tartuntavaarallisiksi taudeiksi määritellään:
Nämä taudit luokitellaan tartuntavaarallisiksi, koska ne leviävät helposti ympäristöön esimerkiksi veden mukana. Ne myös tarttuvat helposti ja nopeasti sekä johtavat vakavaan sairauteen tai kuolemaan.
Tartuntavaarallinen jäte tulee pakata UN-hyväksyttyihin pakkauksiin, merkitä tartuntavaaralliseksi sekä merkitä mitä pakkaus sisältää. Jätejae hävitetään polttamalla vaarallisen jätteen polttolaitoksessa.
Radioaktiivisella jätteellä tarkoitetaan radioaktiivisten aineiden lisäksi niiden saastuttamia laitteita, tavaroita tai aineita, jotka poistetaan käytöstä. Radioaktiivisuuden vuoksi esineet tulee tehdä vaarattomiksi. Sairaaloissa tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi käytöstä poistuneet hoito- ja tutkimustoiminnan säteilynlähteet.
Jätteessä olevien radionuklidien laatu, esimerkiksi puoliintumisaika, esineen ominaisuuksien ohella määrää menetelmän jolla jätteet tehdään vaarattomiksi. Radioaktiivinen jäte tulee pakata tiiviisti ja laittaa säteilymerkillä varustettuun lyijykaappiin vanhenemaan. Kun jäte on vanhennettu, se käsitellään jäljellä olevien ominaisuuksien mukaan.
Vaarallinen jäte tarkoittaa jätettä, joka ympäristöön joutuessaan on haitaksi eliöille, josta johtuen se vaatii erityisen tarkkaa käsittelyä. Sairaaloissa syntyy monenlaisia vaarallisia jätteitä. Ne voidaan jakaa vaarallisiin jätteisiin, jotka ovat tyypillisiä sairaaloille ja jätteisiin, joita syntyy muissakin toiminnoissa. Tyypillinen vaarallinen jäte on lääkkeet. Sairaaloissa on yleensä sairaala-apteekki, joka hoitaa lääkkeiden varastoimisen siihen asti, että ne haetaan. Lääkehuone on lukollinen, jotta väärinkäytöiltä vältytään.
Sairaalassa syntyy jätteeksi myös esimerkiksi paristoja, erilaisia kemikaaleja, loisteputkia, sähkö- ja elektroniikkaromua ja elohopeaa. Vaaralliset jätteet tulee säilyttää jätehuoneessa ja pakata ohjeiden mukaan. Pakkauksista ei saa päästä vuotamaan vaarallista jätettä.
Kierrätyspisteisiin kelpaava lasi tarkoittaa lasipurkkeja ja pulloja. Sairaalassa syntyy paljon kierrätyskelpoista lasia, joka vaatii kuitenkin erilaisen keräyksen ja käsittelyn tavalliseen lasiin verrattuna. Esimerkiksi lääkejäämäiset pullot, liuos-ja infuusionestepurkit ja reagenssipullot kuuluvat sairaalalasiin.
Monissa sairaaloissa sairaalalasi sijoitetaan erityisjätteeseen tai sekajätteeseen, koska vaihtoehtoisesta menetelmästä, eli sairaalalasin keräyksestä, ei ole välttämättä tietoa. Lasin käsittelyn hoitaa Uusioaines Oy. Lasista valmistetaan uusia lasipurkkeja, lasivillaa tai vaahtolasia. Uusioaineksen sairaalalasin lajitteluohje löytyy täältä.
Kohtuulliset määrät kodin ja maatalouden vaarallisia jätteitä otetaan ympäri vuoden ilmaiseksi vastaan jäteasemilla, vaarallisen jätteen vastaanottopisteissä ja vuosittain järjestettävässä ekotekotempauksessa.
Pienet erät maksullisia yritysten ja julkisten laitosten vaarallisia jätteitä otetaan vastaan jäteasemilla vaarallisen jätteen hinnaston mukaan. Vanhoja lääkkeitä otetaan vastaan apteekeissa. Paristot ja pienakut voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.
Huom. Muista merkitä mitä tuomasi pakkaukset sisältävät, vaikka ne olisivat alkuperäisessä pakkauksessa. Aseman henkiökunta lajittelee kaikki vaaralliset jätteet niiden sisällön mukaan.
Ohjeet suurempien jäteöljymäärien käsittelyyn löydät lajitteluohjeiden osiosta "Jäteöljy"
Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia tai vaarallisia sekä ihmisille että ympäristölle.
Vaarallisen jätteen voi tunnistaa pakkauksessa olevasta valkoisesta neliömerkistä punaisilla reunoilla. Vanhemmissa tuotteissa vaarallisen jätteen tunnistaa oranssista varoitusmerkistä. Merkkejä on useita erilaisia.
Joissakin paristoissa ja akuissa sekä energiansäästölampuissa on merkkinä jäteastian yli vedetty rasti tai EU:n vaarallisen jätteen merkki. Kaikkia vaarallisia jätteitä ei ole kuitenkaan mahdollista tunnistaa pakkauksesta, jolloin tunnistaminen pitää tehdä yllä olevan listan tai aineen ominaisuuksien mukaan. Kysy tarvittaessa apua neuvonnasta.
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy ei käsittele vaarallisia jätteitä vaan ne toimitetaan vaarallisten jätteiden käsittelijöille Suomessa. Yksi käsittelijöistä on Fortum (ent. Ekokem) Riihimäellä. Vaarallisia jätteitä käsitellään mm. korkealämpötilauunissa. Jätteiden pitkä viipymä uunissa ja sen jälkipalotilassa varmistavat jätteiden täydellisen palamisen. Epäorgaanisia, vaarallisia jätteitä käsitellään fysikaalis-kemiallisin menetelmin siihen tarkoitetulla laitoksella. Käytössä on myös nykyaikainen prosessitekniikka loisteputkien käsittelemiseksi ja niiden lasin ja metallien erottelemiseksi ja ohjaamiseksi teollisuuden raaka-aineiksi.
Tuotantolaitoksella vaaralliset jätteet menevät pääosin energiahyödyntämiseen (kaukolämpö ja sähkö), mutta myös materiaalikierrätykseen esikäsittelyn jälkeen.
Vieraslajit ovat vahingossa tai tarkoituksella alkuperäiseltä esiintymisalueeltaan uudelle alueelle siirrettyjä, maa- tai vesiympäristössä eläviä kasveja, eläimiä, tai kasvi- ja eläintauteja. Vieraslajit voivat levitä uudella alueellaan esimerkiksi ihmisen vaikutuksesta, tuulen tai virtavesien mukana sekä eläinten avulla. Yleisimmät ja samalla tunnetuimmat haitalliset vieraskasvilajit Suomessa ovat komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami ja jättiputket. Muita huomionarvoisia lajeja ovat suuret aasialaiset tatarkasvit, kuten japanin- ja sahalinintatar.
Suomen kansallinen vieraslajiportaali vieraslajit.fi sisältää valtavasti hyödyllistä tietoa haitallisten vieraslajien tunnistamiseen, torjuntaan, haittoihin ja niitä koskevaan lainsäädäntöön liittyen. Facebookista löytyy myös ryhmiä, joihin on mahdollista lähettää kuvia asiantuntijoiden ja muiden ryhmän jäsenten tunnistettavaksi. Puhelimeen ladattava iNaturalist-sovellus on myös hyvä apu lajitunnistukseen.
Oman puutarhan lajit kannattaa opetella tunnistamaan ja hävittää mahdolliset haitalliset lajit. Puutarhassa kannattaa myös suosia sellaisia lajeja ja lajikkeita, jotka eivät leviä tehokkaasti kasvullisesti tai siemenistään.
Yksi tärkeimpiä keinoja on ilmoittaa vieraslajihavaintonsa eteenpäin, sillä ilman tietoa vieraslajien levinneisyydestä ja runsaudesta on erittäin hankala suunnitella ja toteuttaa tehokkaita torjuntatoimia.
Tehokkain hävittämistapa- ja ajankohta riippuu torjuttavasta vieraslajista. Vieraskasvilajien torjunta kannattaa ajoittaa ennen kukintojen ja viimeistään ennen mahdollisten hedelmien ilmestymistä. Kun uusien siementen syntyminen estetään, häviää kasvusto parissa vuodessa. Kun kitkentä tehdään viimeistään kesäkuun aikana, ei vaarallista kasvijätettä pääse syntymään. Esim. kurtturuusun voi hävittää kaivamalla juurakot ylös ja ns. näivetystekniikalla, jossa keväästä lähtien napsitaan järjestelmällisesti kaikki uusi kasvu pensaista pois. Näin ne näivettyvät ja kuolevat muutaman vuoden jälkeen pois.
Vieraslajijätteen sijoittamis- ja käsittelykysymys on tällä hetkellä Suomessa todella ajankohtainen ja hankala kysymys. Ennen kuin Suomeen saadaan luotua toimiva verkosto vieraslajien vastaanottoon, on ehkä syytä panostaa niiden torjuntaan ja käsittelyyn syntypaikalla.
Lataa vieraslajiesite itsellesi (pdf)
Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.
Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18
Hallavaaran jätekeskus | 10-188-16
Akaan jäteasema | 10-1810-18
Huittisten jäteasema | suljettusuljettu
Loimaan jäteasema | 8-168-12
Punkalaitumen jäteasema | 12-18suljettu
Sastamalan jäteasema | 11-1811-18
Someron jäteasema | suljettu8-14
Urjalan jäteasema | 10-18suljettu
Kiimassuontie 127, 30420 Forssa
Puhelinvaihde 03 424 2600
Jäteneuvonta 03 424 2619
neuvonta@lhj.fi
Kiimassuontie 127, 30420 Forssa
Puhelinvaihde 0440 242 700 info@lhjgroup.fi