Sisältöön »
 
 

Uutiset

26.05.2020

Suomen Erityisjäte Oy käsittelee Salon ekovoimalaitoksen tuhkat ja kuonan


Suomen Erityisjäte Oy on voittanut Lounavoima Oy:n kilpailutuksen Korvenmäen ekovoimalaitoksen tuhkien ja kuonan käsittelystä. Kattilatuhka ja APC-jäte käsitellään Porissa ja arinakuona Forssassa. Urakkasopimus allekirjoitettiin toukokuun puolivälissä. 

Salon ekovoimalaitoksen tuhkat ja arinakuonan käsittelee laitoksen käynnistyksestä alkaen forssalainen Suomen Erityisjäte Oy. Urakkakausi alkaa 1.11.2020, jolloin urakoitsijalla on oltava valmius ekovoimalaitoksella syntyvien tuhkien ja kuonan käsittelyyn.

Arinakuona käsitellään Kiimassuon jätteenkäsittelykeskuksessa Forssassa. Kuonasta seulotaan erityyppiset metallit, jotka toimitetaan teollisuudelle uusiokäyttöön. Jäljelle jäävä mineraalijae hyödynnetään esimerkiksi maanrakennuksessa sekä sementti- ja betoniteollisuudessa.

Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistuksessa syntyvä APC-jäte käsitellään Porissa Marinkorven käsittelylaitoksella. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavat tuhkat stabiloidaan ja loppusijoitetaan vaarallisen jätteen kaatopaikalle.

- Olemme erittäin tyytyväisiä solmittuun sopimukseen. Olemme tehneet pitkäjänteisesti kehitystyötä sen eteen, että voimme olla kokonaistoimittaja voimalaitoksien tuhkille. Lounavoima Oy:n arinakuonasta ja tuhkista pystymme jo nyt hyötykäyttämään noin 85 %, kertoo Suomen Erityisjätteen toimitusjohtaja Jukka Manskinen.

Suomen Erityisjäte Oy voitti Lounavoiman kilpailutuksen kaikki kolme osaa. Julkisena hankintana toteutettuun tarjouskilpailuun osallistui useita tarjoajia. Käsittelypalvelun hinnan lisäksi valintaperusteina oli ympäristöön ja laatuun liittyviä perusteita, kuten materiaalien talteenotto ja hyödyntäminen uusiokäyttöön sekä kuljetusten hiilidioksidipäästöt.  

Ekovoimalaitoshanke etenee aikataulussa

Työt ovat edenneet ekovoimalaitostyömaalla kevään aikana hyvin. Kaikki laitosrakennukset alkavat olla ulkopuolelta valmiita ja rakennustöiden painopiste on sisällä tapahtuvissa asennuksissa. Toukokuun ensimmäisellä viikolla asennettiin laitoksen 70-metrinen piippu. Kuonakuljettimen ja tuhkasiilojen asennus on parhaillaan käynnissä. Toukokuun lopussa on vuorossa kattilan painekoe, jossa testataan kattilan tiiviys.

Korvenmäestä Salon keskustaan rakennettavasta kaukolämmön runkolinjasta on valmiina noin 70 %. Salon keskustassa torin lähistöllä runkolinjan asennustyöt ovat asfaltointia vaille valmiit.

- Saimme kumppaniksemme asiansa osaavan ammattilaisen käsittelemään tuhkat ja kuonan. Rakennustyömaalla työt ovat edenneet aikataulussa ja jos asiat etenevät kuten on suunniteltu jätepolttoainetta kokeillaan ensimmäistä kertaa tammikuussa 2021, toteaa Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki.

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 
 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-189-13

Hallavaaran jätekeskus | 8-16suljettu

Akaan jäteasema | 10-18suljettu

Huittisten jäteasema | suljettusuljettu

Loimaan jäteasema | 8-12suljettu

Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu

Sastamalan jäteasema | 11-18suljettu

Someron jäteasema | 8-14suljettu

Urjalan jäteasema | suljettusuljettu

 
 
login Synergia Foxy