Sisältöön »
 
 

Uutiset

26.10.2020

LHJ Group täyttää 25 vuotta – korvesta kohosi kiertotalouskeskittymä

LHJ Group täyttää 25 vuotta – korvesta kohosi kiertotalouskeskittymä


Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy (LHJ) ja sen ympärille rakentunut kiertotalouskonserni LHJ Group täyttää 25 vuotta 26.10.2020.

 

Umpimetsästä nousseesta jätekeskuksesta Suomen ensimmäiseksi kiertotalouden keskittymäksi

Forssan seudun viisi kuntaa käynnistivät hankkeen yhteisen jätehuoltoyhtiön perustamisesta vuonna 1995. Kiimassuolle rakennettaisiin uusi kaatopaikka, jota yhtiö jätehuollon lisäksi alkaisi hoitaa. Hyvin nopeasti huomattiin, että kustannustehokas jätehuolto vaatisi laajempaa yhteistyötä. Mukaan saatiin uusia kuntia niin, että parhaimmillaan osakkaiden määrä on ollut 21 kuntaa. Kuntaliitosten jälkeen omistajamäärä on supistunut nykyiseen 16 kuntaan.  Vastaanotetut jätteet kierrätetään lähes kokonaan materiaaleina, tai hyödynnetään energiantuotannossa.

 

LHJ Groupin toimitusjohtaja Immo Sundholm on ollut alusta alkaen mukana Groupin kehityskaaressa. 

- On ollut hienoa olla mukana suomalaisen jätehuoltokulttuurin kehittämisessä tuhansien kaatopaikkojen maasta yhdeksi jätehuollon eturivin maista maailmassa 

 

LHJ Group – kiertotalouden huippuosaaja

Jo vuosituhannen vaihteessa yhtiön strategiaksi päätettiin kaksilinjainen toimintamalli. Siinä kuntien perusyhtiö LHJ keskittyi puhtaasti kunnalliseen jätehuoltoon. Saman perusinfrastruktuurin oheen lähdettiin luomaan yrityksille suunnattuja valtakunnallisia ja osin kansainvälisiä jätehuollon erityispalveluita. Näin syntyi LHJ Group, jonka tytäryritysten määrä konsernissa on noussut viiteen. Toimintaa kehitetään vahvasti kiertotalouden periaatteita noudattaen. 


- Kylmälaitteiden käsittelyyn keskittynyt Cool-Finland Oy on kierrättänyt 15 vuoden aikana yli 20 miljoonaa kiloa muoveja. Jätevoimalaitoskuonia käsittelevä Suomen Erityisjäte Oy palauttaa materiaalikiertoon kuonien sisältämät metallit ja mineraaliainekset, kertoo Immo Sundholm.

 

Huomattavaa ja kansainvälisestikin kiinnostavaa tässä mallissa on ollut hyvä ja toimiva yhteistyö julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden kesken. 

 

Jätelaki uudistuu

Uuden jätelain pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn vielä loppuvuonna. Lain taustalla ovat EU:n jäsenmaille asettamat tavoitteet kierrätyksen lisäämisestä. Vuoteen 2025 mennessä kierrätysaste tulisi nostaa 55 prosenttiin (Suomessa 42 % v. 2018).

- Tavoitteisiin on mahdollista päästä, kunhan kokonaisuus on hallussa. Kierrättäminen pitää tuoda lähelle kotia astioihin, jotka tyhjennetään selkeästi suunniteltuina reitteinä keskitetysti, selventää Immo Sundholm

Nykyinen hajautettu ja epäselvä malli ei toimi. Jätelain uudistuksessa Sundholm pitää tärkeimpänä, että kaksoisjärjestelmästä luovuttaisiin ja kuntien jätehuoltoyhtiö kilpailuttaisi tulevaisuudessa kuljetukset yksittäisten kiinteistöjen sijaan.

- Jos laki ei nyt mene maaliin ympäristöministeriön esittämällä tavalla, riitely järjestämistavoista tulee jatkumaan eri oikeusasteissa, toteaa Sundholm.

 

 

 

 

Lisätietoa:

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy

 

 

LHJ Group konserni

 

Toiminta laajenee valtakunnallisesti

Vuonna 2019 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy osti 19 prosentin osuuden jätevoimalaitosyhtiö Westenergy Oy:stä, jonne kierrätykseen kelpaamaton sekajäte LHJ:n toimialueelta toimitetaan.  

Tytäryhtiö Suomen Erityisjäte Oy hankki samana vuonna omistukseensa 60 prosenttia Kangasalla sijaitsevasta Tarasten Kiertotalousalue Oy:stä. LHJ Group konsernin tytäryhtiöitä alkaa sijoittua alueelle ensi vuoden alusta. 

Porissa avattiin tämän vuoden alkupuolella tytäryhtiö Suomen Erityisjäte Oy:n käsittelyalue.

Vuonna 2020 aloitetaan jätevoimalaitoskuonan käsittely Liettuassa. Sitä on tehty vuosina 2017-2019 myös Ruotsissa.

 

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 
 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | 12-18suljettu

Loimaan jäteasema | 10-1810-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettu12-18

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | 12-18suljettu

Urjalan jäteasema | suljettu10-18

 
 
login Synergia Foxy