Sisältöön »
 
 

Uutiset

09.11.2020

Tuulettuvan biojäteastian avulla kodin biojätteet hyötykäyttöön

Tuulettuvan biojäteastian avulla kodin biojätteet hyötykäyttöön


Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n biokimppakampanja on ollut käynnissä nyt puoli vuotta. Kampanjan pääteema on kannustaa kaikkia keräämään biojätettä, se kun on kotitalouksien selvästi suurin yksittäinen jätelaji. Kolmannes kotitalouden jätteistä on biojätettä.

LHJ tarjoaa asiakkailleen muun muassa uudenlaista biokeräysastiaa, jonka pohjaventtiilit, rei’itetyt sivut ja välipohja mahdollistavat astian tuulettumisen. Tuulettumisen ansiosta biojäte pääsee kuivumaan ja tyhjennys voi olla jopa 4 viikon välein ympäri vuoden.

-Kun biojätteet lajitellaan näin pois sekajätteiden joukosta, voi sekajäteastian tyhjennysvälin pidentää tällöin jopa 8 viikkoon. Näin voi saada myös jätelaskun pienenemään ja biokeräysastian voi hankkia naapureiden kanssa myös kimpassa, kertoo LHJ:n ympäristöneuvoja Mirva Naatula.

Forssalaisnaapurukset suosittelevat

Forssalaiset naapurukset Pia Oksa ja Päivi Hallamaa päättivät ostaa puoliksi LHJ:n tarjoaman tuulettuvan biokeräysastian. Pia tilasi astian helposti lhj.fi/biokimppa -sivun kautta.

-Pönttö ja biopussit tulivat pihaan ja astian käyttö alkoi kivuttomasti ja helposti. 140 litran astia riittää mainiosti neljän hengen kuukauden biojätteille, kertoo Pia Oksa

-Kuvittelin biojätteen keräämisen paljon hankalammaksi, mutta tämä tuulettuva astia on tosi helppokäyttöinen, suosittelen! Ei tarvita mitään möyhimistä, tai muitakaan kommervenkkejä, lisää Päivi Hallamaa.

Molemmat naiset kertovat ruokahävikin vähentyneen merkittävästi sekä säästöä syntyneen myös ruokakuluissa:

-Tulee katsottua tosi tarkkaan, onko ruoka vielä syömäkelpoista ennen kuin sen laittaa biojätteisiin. Sekajätteisiin kun tuli aiemmin tungettua kaikki ilman isompaa miettimistä. Olen tosi tyytyväinen, että sain aikaiseksi hankittua astian ja toivon, että muutkin toimisivat näin. Reippaasti toimeen vaan, niin saadaan sekajätteen määrä vähenemään! Kannustaa Pia Oksa.

Polttaisitko sinä vettä?

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana. Biojäte on ilmastolle ja kukkarolle edullista polttoainetta: jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle polttoainetta koko vuodeksi.

Biojätteen lajittelun ympäristövaikutukset ovat jopa muovin lajittelua suuremmat. Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekalainen yhdyskuntajäte hyödynnetään jätevoimalassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, koska se on suurimmaksi osaksi vettä. Biojätettä sisältävä jäte on lämpöarvoltaan selkeästi heikompaa.

– Veden polttamisessa ei ole energian tuotannossa oikein järjen häivää. Biojäte siis heikentää laitoksen tehokkuutta tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. Lisäksi biojäte sisältää paljon suolaa. Suola muuttuu palaessaan suolahapoksi, mikä aiheuttaa laitoksessa korroosiota eli ruostumista, valottaa jätevoimala Westenergyn toimitusjohtaja Olli Alhoniemi.

 Myös taloyhtiöissä saataisiin kerättyä biojätettä erikseen paljon nykyistä enemmän ja säästettyä näin ympäristön lisäksi myös taloyhtiön jätekuluja. Tutkimusten mukaan suurin potentiaali biojätekeräyksen parantamiseksi on juuri niissä paikoissa, joissa sitä jo kerätään.

Valtakunnallista kampanjointia

Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto sekä 31 kunnan jätelaitosta kannustavat seuraavan vuoden ajan Rakasta joka murua -kampanjalla asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä. Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska monet nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.

 

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 
 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | suljettu7-18

Hallavaaran jätekeskus | suljettu10-18

Akaan jäteasema | suljettu10-18

Huittisten jäteasema | suljettu12-18

Loimaan jäteasema | suljettu10-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettusuljettu

Sastamalan jäteasema | suljettu11-18

Someron jäteasema | suljettu12-18

Urjalan jäteasema | suljettusuljettu

 
 
login Synergia Foxy