Sisältöön »
 
 

Uutiset

30.04.2021

Suuri pussitus alkaa

Suuri pussitus alkaa


- LHJ haastaa taloyhtiöiden asukkaat lisäämään biojätteen lajittelua 

 Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy käynnistää toukokuussa kampanjan, jonka aikana taloyhtiöiden asukkaat tai isännöitsijät voivat ilmoittaa oman kotitalonsa mukaan suureen pussitukseen. Yhtiö jakaa ilmoittautuneille kiinteistöille, jokaiseen talouteen 80 kpl paperisia biopusseja ja niille keittiöön sijoitettavan telineen, jonka avulla biokeräys on helppo aloittaa. Mukaan mahtuu 1 500 kotitaloutta. Kampanjan tavoitteena on nostaa biojätteen keräysmääriä ja vaikuttaa alueen kierrätysasteen nostamiseen.

 Kolmannes  kotitalouden jätteestä on biojätettä. Tutkimusten mukaan suomalaisten sekajäteastioista biojätteen osuus on myös kolmannes, kertoo Loimi-Hämeen Jätehuollon ympäristöneuvoja Mirva Naatula.

 - Tämän perusteella merkittävä osa biojätteestä päätyy vielä sekajätteeseen. Meillä on siis runsaasti parannettavaa lajittelussa. Jos saisimme entistä suuremman osan lajittelemaan biojätettä, pystyisimme nostamaan kotitalousjätteiden kierrätysastetta kaikkein nopeimmin.

Biojätteen keräämisen lisääminen taloyhtiöissä on kaikkein tehokkain tapa saavuttaa parannusta. Suomalaisista puolet asuu taloyhtiömuodossa ja käytännössä kaikista taloyhtiöistä löytyy pihalta jo keräysastia biojätteelle.

Biojätepussit tehostivat biojätteen lajittelua

LHJ:n viime vuoden vaihteessa tekemä biopussien jakoon liittyvä kokeilu onnistui erinomaisesti. Valituille taloyhtiöille jaettiin joulukuussa 2020 vastaavat keräysvälineet kuin tämän kevään kampanjassa. LHJ on seurannut biojäteastioiden täyttöastetta syksystä 2018 lähtien, kertoo Naatula.

- Kokeiluun osallistuneissa taloyhtiöissä täyttöaste nousi selvästi. Aiemmin näiden yhtiöiden astioiden täyttöaste oli 41 prosenttia. Kolmen kuukauden kokeilujakson jälkeen vastaava luku oli noussut 73 prosenttiin.

 Kokeilun yhteydessä tehdyn kyselyn mukaan kaikki vastanneet suosittelivat näiden apuvälineiden käyttöönottoa lajittelun aloittamisessa.

 - Lajittelun aloittaminen voi olla pienestä kiinni. Suuressa pussituksessa jaettavat pussit riittävät käyttöön noin puoleksi vuodeksi. Tämä voi olla sopiva alkusysäys monelle. Kun lajittelun saa tavalla tai toisella alkuun, hyvää tapaa on enää vaikea lopettaa, Naatula päättää.

Ilmoittautuminen suureen pussitukseen: 

www.lhj.fi/pussitus

Lisää biojätetietoa:

www.lhj.fi/biokimppa

linkki videoon https://www.youtube.com/watch?v=2bfUNdbeQOQ

Suuren pussituksen välineet: 80 kpl paperipusseja ja teline keittiöön sijoitettavaksi

 

Kiertokaveri

Kiertokaveri jätehakuun on kerätty erilaisia arjen esineitä ja asioita. Haku tarjoaa vaihtoehdoksi kaikki jätteet, joiden nimessä on sama sana.

 

 

 

Sekajätteestä tehdään
energiaa ja sähköä

 


 

Aukioloajat

Kiimassuon jätekeskus | 7-187-18

Hallavaaran jätekeskus | 10-1810-18

Akaan jäteasema | 10-1810-18

Huittisten jäteasema | 12-18suljettu

Loimaan jäteasema | 10-1810-18

Punkalaitumen jäteasema | suljettu12-18

Sastamalan jäteasema | 11-1811-18

Someron jäteasema | 12-18suljettu

Urjalan jäteasema | suljettu10-18

 
 
login Synergia Foxy