Sisältöön »

Kiimassuontie 127, 30420 Forssa

0440 242 700

 
 
 

Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

Ajankohtaista

LHJ allekirjoitti osakassopimuksen Westenergy Oy:n kanssa

22. marraskuuta 2019

LHJ allekirjoitti osakassopimuksen Westenergy Oy:n kanssa


Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n liittyminen Westenergy Oy:n osakkaaksi on saanut viimeisen sinetin. Osapuolet ovat allekirjoittaneet osakassopimuksen perjantaina 22.11.2019. Samalla on saatu päätökseen pitkä ja monivaiheinen työ hyötykäyttöön kelpaamattoman jätteen hyödyntämisratkaisuksi LHJ:n toimialueelle vuosiksi eteenpäin.

Osakkuus jätevoimalaitoksessa merkitsee vakautta jätehuollon käsittelyiden järjestämiselle. Jätteen hyödyntämisprojektin saaminen maaliin on LHJ:n alueen kunnille ja sen asukkaille hienoa asia, kertoo toimitusjohtaja Immo Sundholm.

-  Westenergy Oy on erinomainen voimalaitos, josta on pidettyä hyvää huolta. Muun muassa tänä vuonna laitokseen on investoitu 7 miljoonaa euroa savukaasujen puhdistukseen ja kaukolämmön tuotannon lisäämiseen. LHJ:n alueen jätteistä tuotetaan jatkossa lämpöä ja sähköä entistä tehokkaammin ja puhtaammin.

Osa LHJ:n alueiden jätteistä on toimitettu Sastamalasta ja Säkylän Hallavaaran jätekeskuksesta jo nyt Westenergylle Mustasaareen. Varsinaisesti toimitukset voimalaitokseen osakkaana alkavat heinäkuun alussa 2020. Tuolloin kaikki toimialueen yhdyskuntajätteet tullaan hyödyntämään siellä.

Yhdyskuntajätteen käsittelyhinta laskuun

Liittyminen jätevoimalaitoksen osakkaaksi mahdollistaa yhdyskuntajätteen käsittelyhinnan alentamisen jatkossa. Edes pidempi kuljetusmatka ei vaikuta hintaan, vaan osakassopimuksen mukaisesti kaikki osakkaat maksavat saman verran kuljetuksesta laitokseen, kertoo Sundholm.

- Emme ole alttiita markkinoilta saatavien lyhyiden hyödyntämissopimusten korkeammalle hinnalle tai hintaepävarmuudelle. Olemme nyt samassa junassa muiden voimalaitosten osakkaiden kanssa ja voimme toimittaa jätteitä voimalaitokseen omakustannushinnalla.

Jätevoimalaitos mahdollistaa ympäristöystävällisen käsittelyn

Jätevoimalaitoksilla on ollut suuri merkitys kaatopaikkasijoittamisen päättymiselle Suomessa. LHJ:n alueella vuonna 2018 kaikista vastaanotetuista jätteistä ainoastaan 83 tonnia päätyi enää Kiimassuon jätekeskuksen kaatopaikalle. Tämä on Sundholmin mukaan vain noin promillen verran kaikista vastaanotetuista jätteistä.

- Jätteen energiahyödyntäminen vähentää kaatopaikkasijoittamisen haittoja ja korvaa fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa.

Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien ja kylmän ilmaston maassa on logistiikka ja lämmöntarve huomioiden järkevää hyödyntää jätettä energiantuotannossa.

- Tämä ei muodosta uhkaa kierrätykselle, vaan siihen tullaan seuraavien vuosien aikana panostamaan merkittävästi lisää myös LHJ:n toimialueella.

Westenergy Oy:n omistajat: Botniarosk Oy Ab, Lakeuden Etappi Oy, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Millespakka Oy, Stormossen Oy Ab ja Vestia Oy


 

Lue uusin asiakaslehtemme >>