Sisältöön »
 
 

SER kiertää tehokkaasti

Ainutlaatuisen korkea materiaalihyötykäyttö kylmälaitteille

LHJ Groupin yhteydessä Forssan käsittelykeskuksessa toimiva Cool Finlandin laitos edustaa alan huipputeknologiaa. Se on erikoistunut CFC:tä eli Freonia sisältävien kylmälaitteiden käsittelyyn. Laitos erottelee ja ottaa talteen haitalliset CFC-yhdisteet sekä laitteiden putkistoista että eristemateriaalista rungon sisältä. Laitos pystyy käsittelemään turvallisesti myös uudempia kylmäaineita sisältävät laitteet. Kylmälaitteiden materiaaleista jalostetaan teollisuuden raaka-aineita. Laitoksen lopputuotteina valmistuu puhtaita materiaalijakeita kuten rautaa, alumiinia, muovia ja polyuretaanijauhoa.

 Laitos pystyy takaamaan käytöstä poistuville laitteille lähes sata prosenttisen hyötykäyttöasteen materiaalikierrossa. Ilmakehälle haitalliset CFC-yhdisteet ja elohopeakytkimet kerätään turvallisesti talteen ja ohjataan vaarallisen jätteen käsittelyyn. 

Televisioiden, monitorien ja pienelektroniikan käsittelyssä erotellaan metallit, lasi ja muovit

Käsittelyyn palautuvat monitorit, televisiot ja pienelektroniikka on vaativa käsiteltävä. Vastaanoton jälkeen laitteista poistetaan vaaralliset komponentit kuten akut. Yhdistetty laitosmainen käsittelytekniikka ja käsinlajittelu mahdollistavat korkean hyötykäytön myös näistä laitteista muodostuville materiaaleille. Yli 80 prosenttia laitteiden sisällöstä voidaan hyödyntää materiaalikäytössä ja loput energiakäytössä.

Suuret kodinkoneet jalostuvat teräs ja metalliteollisuuden raaka-aineiksi

Pesukoneet, liedet, mikroaaltouunit ja vastaavat suuret kodinkoneet murskataan vuonna 2014 Forssaan valmistuneella murskalaitoksella. Materiaalisilppu kulkeutuu murskan jälkeen usean automatisoidun lajittelulaitteen läpi. Puhtaat metallijakeet myydään metalliteollisuuden käyttöön. Hyötykäyttöaste on lähes 100 prosenttia

 
 
login Synergia Foxy